Vätternrundan – inte bara för svensk klassiker

Vätternrundan är ett av världens mest kända cykellopp. I år utökas tävlingen med tre helt nya grenar, som kommer att locka ännu fler cyklister från.

 

I en tidigare artikel skrev vi om hur Johan Ekblom gjorde en svensk klassiker på enbart två dygn. I en så kallad svensk klassiker ingår förutom skidor, simning och löpning ett cykellopp, i form av den välkända tävlingen Vätternrundan. Nytt för i år är att Vätternrundan kommer att hålla en helt ny arenatävling. Denna kommer innehålla grenarna Cykelcross och Cross country, som innefattar mountainbikes, och Slopestyle, som handlar om att göra trick med cykeln. Tävlingen som heter Vättern Bike Games kommer att gå av stapeln mellan 6–8 oktober i år på Dunteberget i Motala.

 

”Det här är vårt sätt att utvecklas och möta en ny generation cyklister med nya, häftiga tävlingar”, kommenterar Vätternrundans VD Gunilla Brynell.

 

Den nya tävlingen förväntas bli en publikfest och locka deltagare från hela Europa.

 

Vilka olika lopp erbjuder Vätternrundan?

Vätternrundan som är världens största cykelmotionslopp sträcker sig 300 kilometer långt och lockar årligen runt 23 000 cyklister. Räknar man in de olika dellopp som finns stiger siffran anmälda cyklister till hela 38 000. Förutom hela Vätternrundan finns Halvvättern på 150 kilometer, Tjejvättern på 100 kilometer och Minivättern för de minsta på 1,3 alternativt 2,7 kilometer beroende på ålder. Dessutom finns loppen Vättern GP, som är ett lopp i stadsmiljö samt MTB-vättern, som gäller för MTB cyklar och körs i olika sorts terräng. Ytterligare information om datum, sträckor och anmälningsavgifter kan man hitta på Vätternrundans hemsida.